www.galosfa.hu
Somogy megye
Gálosfa
Gálosfa


2024. Július. 15.
Henrik napja van.


Gálosfa
Község hivatalos honlapja

Látnivalók

A mûemlék római katolikus templom 1808-ban épült barokk stílusban. A belsõ freskót Dorfmeister István készítette, aki a szakemberek szerint Szent Lukács evangélista képében a saját arcmását rajzolta meg. Úgy tartják, hogy a neves freskófestõnek ez az egyetlen önarcképe. A templomban található Tolnai Festetics Lajos (1772-1840) sírja. A templom elõtt található Nepomuki Szent János szobra, melyet Szentlukapusztáról ( ahol a XVIII. században még üveghuták mûködtek, sõt síküveget is gyártottak) telepítettek át 1983-ban. A szép szobor egyes források szerint 1795-ben készült. A szép mûemlék épületben minden hónap második és negyedik vasárnapján 14 órakor van szentmise.

A faluház bejáratánál található az elsõ világháború áldozatainak emlékmûve, melybe 22 helybéli nevét vésték fel mementóként. A második világháborúban 19-en estek el, róluk a templom falán elhelyezett táblán emlékeznek meg. E két emlékhelynél hagyományosan mindenszentek napján rója le kegyeletét a gálosfai közösség.

Késõ barokk stílusban, a XVIII. században épült a Festetics-kastély, melyet a következõ évszázadban átépítettek. Az 1990-es években felújították és egy idõre vonzó idegenforgalmi hellyé tették tulajdonosai. A vendégek kényelmét hatalmas park, teniszpályák, lovaglási lehetõségek várták, ezért sokan felkeresték a kis zselici települést. A vállalkozás hanyatlása után azonban megüresedett a szép kúria, jelenleg épp átalakítás alatt áll. A helyiek bíznak abban, hogy újra felvirágozhat településükön az idegenforgalom.

 

  Adatvédelem Copyright © 2009
Integranet Kft.
Nyomtatás Levél Térkép